Corsair Obsidian 650D vs 700D

Jag har hittat en 140mm fläkt som kan fungera att byta ut fläktarna i 700D. Be quiet! SilentWing USC 140mm 1000rpm. Den är så väl konstruerad och tillverkad att den går att köra på 3,5V (vilket är en akademisk fråga eftersom 5V är det som är smidigast att producera från nätaggregatet). Det finns även en Antec TrueSilent 140mm. Dock är det sagt att glidlagrade fläktar kan inte placeras horisontellt eftersom lagren slits ut i förtid. Be quiet! har vätskelager. Dock har inte 700D fläktstyrning så som 650D har, dock är det ganska enkelt att tillverka en egen kabel med molex-kontakt som ger 5V.

 

650D vs 700D: 700D är större inuti och har separat kammare för nätaggregatet och luftintaget under chassi:t vilket är riktigt genialt eftersom ljudet minskar, varm luft stiger och då ersätts av kall luft som kommer in underifrån. Sedan samlas inte damm vid luftintaget och därmed hindrar inte luftflödet eller kommer in i datorlådan. Sedan har 700D sidopanel utan fönster och täckta luftintag i toppen av chassi:t.

 

Jag funderar dock på utifall ersättningspanelen till 650D kan köpas i Sverige, att i så fall ta ut plastfönstret och såga till det så det passar luftuttaget i toppen av chassi:t, skruva fast det och lägga gummisnoddar (t.ex.) mellan glaset och chassi:t för att inte orsaka vibrationer och eventuellt lägga ljudisolering under luftuttaget i "taket" på chassi:t.


Obsidian...

...är namnet på en av Mercedes-Benz svarta lacker, men även Corsairs urläckra chassi-serie. Efter mycket meditation kläd i en poncho med batikmönster, rökelse och indisk musiken har jag kommit fram till att Corsair Obsidian 650D är trots allt steget vassare än Lian Li PC-B25SB. Corsair har en fönsterlös panel som tillbehör till 650D, många svenska webshoppar har motsvarande panel till 800D och med tanke på hur populär 650D är borde de även få in den samma till 650D. Jag har skickat förfrågan vilket fall som helst. Sen tänkte jag byta ut samtilga fläktar till 800rpm Slip Stream och om det behövs så kan jag även ljudisolera chassi:t. Eventuellt funderar jag på att använda 500rpm Slip Stream till processorkylaren för att sänka ljudnivån, såvida jag inte kör den helt passivt.

 

Vidare känner jag väl att alla komponenter är fastställda, förutom grafikkortet. Jag är inne på Asus GTS 450 Silent (passiv), men har inte släpt MSI GTX 550 TI Cyclone (med fläkt) för att få mer luftcirkulation och svalare grafikkort och nätaggregat, som jag i sin tur har bestämt mig för det passiva X-460.


Lian Li PC-B25SB

SilentPCReview.com (bibeln för nerdar som söker absolut tystnad) har halvt om halvt sågat Lian Li PC-B25SB dessvärre. Fläktarna är inte tysta (med de går att byta ut) men ljudisoleringen är varken tillräcklig tjock eller massiv för dämpa ljud anser de.

Lite tankar om bygget

Sorterade ut chassi:na i två lag, A, B och C (= utsorterade), innan jag somnade:

 

A: Corsair Obsidian 650D, Corsair Obsidian 700D, Lian Li PC-B25SB och Lian Li PC-V2120B

 

B: Antec Lanboy Air, Cooler Master ATCS 840, Corsair Carbide 400R, Fractal Design Define R3, Lian Li PC-9FB och Lian Li PC-B10B

 

C: Lian Li PC-7FNWX, Lian Li PC-8FIB, Lian Li PC-A71B, Lian Li PC-X1000 Tyr och NZXT H2

 

En del räknar får, jag räknar chassi:s.

 

Corsair Carbide 400R, som var en av storfavoriterna, är nergraderade eftersom den inte kommer förrän i höst, Lian Li PC-9FB för den inte har ljudisolering och är så pass trång inuti.

I A-laget kom sedan Corsair Obsidian 700D sist pga. 140mm fläktplatserna och Lian Li PC-V2120B nästsist pga. det höga priset och att den skjuter lite över målet. I final är då Corsair Obsidian 650D och Lian Li PC-B25SB. Vinnaren är ganska uppenbar: Lian Li PC-B25SB. Den har ljudisolering, 120mm fläktplatser, den är ändå stor inuti och priset 2000kr är dyrt men ändå rimligt. Men inget är klart!

 

Sen har jag omvärderat och tänkt skaffa en Seasonic X-460 medan grafikkortet kanske ska vara aktivt kylt, t.ex. MSI GeForce GTX 550 Cyclone som säg vara väldigt tyst och dessutom en generation yngre än GTS 450. Alternativet som jag har under komplentation kommit fram till att Intel Core i5:s interna grafikdel är tillräcklig. Det skulle innebära att jag inte behöver köpa ett grafikkort, värmeutvecklingen minskar och därmed behovet av fläktar.

 

Vidare funderar jag på 800rpm Slip Stream från Scythe, dels för 500rpm ger knappt någon luftflöde och dels för att de fläktar jag har idag går på 1200rpm och jag knappt hör dem. Sedan funderar jag på att köpa en Slip Stream 500rpm, en 800rpm, en Gently Typhoon 500rpm och en 800rpm för att testa vilken som är bäst. Scythe Gently Typhoon är en mer påkostad fläkt med rullager istället för glidlager. Det räcker längre och ger i från sig mer oväsen (vid högre varvtal) och håller betydligt längre. Å andra sidan ska fläktarna snurra på mycket lågt varvtal.


Nätaggregat och chassi

Som vanligt försöker jag hitta det perfekta chassit som inte finns. Alternativt till det fläktlösa Seasonic X-400/460 finns X-560/660 som är ett hybridaggregat (eller semipassivt om man så vill) med fläkt som bara snurrar när det behövs vilket är någonstans mellan 20 och 50 % av maximalt, angivet, effektuttag (beroende på vilket test man läser).

Helst vill jag ha ett ljudisolerat chassi med avtagbar moderkortsplåt och 120mm-fläktar för att kyla främst grafikkortet men även nätagget (om jag väljer det passiva) genom antingen fronten eller siodpanelen, och givetvis utsug vid I/O-panelen. Därtill vill jag ha nätagget placerat i botten av chassit och gärna hjul. Viktigast är dock att det håller en hög kvalitet. Ett nytt "Sweex-chassi" vill jag absolut inte uppleva. Och att det är tillgängligt i något av de affärer jag litar på. 

Efter ett selektivt urval har jag valt ut 15 chassin, och som vanligt har kandidater sorterats ut och emellanåt blivit åter utsedda att delta i selektionen. Vilka är som följer:

 


1. Antec Lanboy Air, pris: ca 1400kr

Den finns med gul- eller blålackerad stag, den är fullständigt perforerad med ventilationshål och totalt modulär


Så ser den ut när alla paneler är borttagna


Med tysta Scythe Slip Stream borde datorn ändå bli mycket tyst, samtidigt som den inte skulle bli för varm. Men den ganska anskrämlig, även med blå stag. 

 

2. Cooler Master ATCS 840, pris: ca 1900kr

Finishen på Cooler Master är riktigt hög, bakom den nedre "svävande" panelen sitter dessvärre en 230mm fläkt som inte går att byta


Moderkortsplåten går att skjuta ut på ett mycket smidigt sätt, det går att montera en 120mm fläkt i botten och därmed ersätta fläkten i fronten (förutsatt att hårddiskarna inte blir för varma)


Det finns ytterligare två fläktar (230mm också) i "taket" på chassit. Men ingen ljudisolering och inga hjul, annars helt ok. 

 

3. Corsair Carbide 400R, pris: ca 900kr

Detta är en av storfavoriterna med nästan alla rätt, dessvärre verkar den inte komma ut på den svenska marknaden förrän i september tidigast


Det verkar som Corsair har en enastående finish på sina chassin som slår även Lian Li som i sin tur verkar ha blivit sämre med tiden. Carbide har endast fläktplatser för 120mm fläktar. Sidopanelen kan husera två extra insugsfläktar vilket vore bra om jag skaffar både ett passivt grafikkort och ett passivt nätagg (som har luftintaget på ovansidan).


Priset otroligt lågt med tanke på vad man får. Ingen ljudisolering dock, och om jag skaffar ett nätagg med aktiv kylning är luftintaget på sidan inte onödvändigt, om än trevligt. 

 

4. Corsair Obsidian 650D, pris: ca 1450kr

Ytterligare en av storfavoriterna. Finishen verkar vara troligt fin. Sidopanelen med fönster vet jag inte vad jag ska tycka om, det ska tydligen finnas en panel att byta mot utan fönster men sådana brukar inte finnas att köpa i DDR-Sverige dessvärre. Största missen förutom avsaknaden av ljudisolering finns det en 200mm fläkt i fronten som inte går att byta, men det går att sätta dit en 120mm fläkt sättas fast i gallret (gillar inte den lösningen) med antingen skruvar eller buntband.


Det går att ta bort den översta hårddiskkorgen för att få bättre luftflöde. Det kanske är möjligt att sätta dit en fläkt på hårddiskkorgen vid moderkortet och då minskar turbulensen vid fläktgallret. I "taket" på chassit finns det ytterligare en 200mm fläkt men där finns det gängade hål för att byta ut denna mot en eller två 120/140mm fläktar. Varför har de inte gjort så i fronten? Finns ingen fläktplats i botten av chassit heller.


650D är ganska stor inuti för att vara ett midsize chassi vilket är till godo, det tar emot att gå till ett mindre chassi efter Stackern även om jag inte behöver utrymmet så är det lättare att bygga i ett större chassi och dessutom blir det svalare.

 

5. Corsair Obsidian 700D, pris: ca 2000kr

700D är ett fullsize chassi. Väldigt stilrent också.

Tillskillnad från de flesta andra chassin är luftintagen på 700D placerade i botten och inga i fronten. Vidare finns tre fläktplatser (120mm) i toppen men dessa har en fastsatt lucka för vid leverans vilket är kanon! Dessvärre är alla andra fläktar 140mm. Tack vare fötterna på chassit är luftpassage stor för insuget. 


Ett riktigt fint och dyrt chassi. Skulle det haft 120mm fläktar och hjul hade det varit högintressant. Frågan är om det går att byta ut fläktarna till mindre 120mm fläktar.

 

6. Fractal Design R3, pris: ca 800kr

Finns i fyra färger (svart, vit, titaniumfärgad och svart/titan). Fractal Design är faktiskt ett svenskt företag (jag sponsrar mer än gärna svenska företag), vet dock inte tillverkas i Sverige, och enligt ett betydande antal vittnesmål är kvaliteten klart sämre än t.ex. Corsair, Cooler Master och Lian Li. Detta är dock ljudisolerat från fabrik och har även uttag för fläkt på sidopanelen för kylning av passivt grafikkort och nätagg.


Det finns uttag för en 120mm fläkt i botten av chassit. 


Hade det inte varit för utsagorna om kvalitetens och finishens tillkortakommande hade detta chassi varit självklar vinnare.

 

7. Lian Li PC-7FNWX, pris: ca 1600kr

LED-fläktar är inte önskvärt och är 140mm fläkt som inte går att byta ut. Finishen är på typisk Lian Li-maner riktigt god. Dock är chassit ganska litet.


Gillar layouten och finishen på knappsatsen och uttagen.


Finns inte så mycket att säga om layouten mer än att det är ganska basic men med god kvalitet och finish.


Det finns minst lika bra Lian Li-chassis med bättre fläktlösningar för lägre pris.

 

8. Lian Li PC-8FIB, pris: ca 1200kr

Liknar PC-7FNWX men med ett par mycket viktiga skillnader.


LED-fläktarna är samtliga 120mm och därmed utbytbara med Scythe Slip Stream 120. Hårddiskkabinettet går inte att flytta eller dela och därmed hindra luftflödet något. Tillskillnad från PC-7FNWX finns det två fläktar i fronten.


Även om det har de rätt som PC-7FBWX har fel så är även detta inte med bland favoriterna. 

 

9. Lian Li PC-9FB, pris: ca 1050kr

Likt PC-8FIB fast mer stilrent med samma läckra knappsats, en storfavorit.

Precis som de föregående Lian Li-chassis är layouten snygg men basic. 120mm fläktar på alla platser.

 

Största aber:t med Lian Li:s chassis är att det är ganska oflexibelt. Hårddiskkabinettet går inte att flytta på t.ex. Av de tre hittills presenterade är PC-9FB klart bäst, dock inte ljuddämpat.

 

10. Lian Li PC-A71B, pris: ca 1850kr

Nu kommer vi till det första fullsize chassi från Lian Li. Så diskret och stilrent det kan bli förutom den fula loggon längst ner, snyggare vore om de hade t.ex. fräst ut företagsnamnet så som de har gjort på den urläckra (som givetvis inte går att få tag på i Sverige) PC-888.

Skillnaden från de övriga Lian Li som hittills är presenterade är att ovanför moderkortet finns ett mindre hårddiskkabinett och det får plats med ett E-ATX vilket ger mer plats mellan det stora hårddiskkabinettet och moderkortet. Mer luftigt men inte ljudisolerat, och 140mm-fläktar i fronten utan möjlighet att bytas ut (såvida inte jag hittar en adapter som fanns förr i tiden) och inget uttag i botten för ersättningsfläkt.

 

En fullsize chassi är betydligt mer lättarbetat även om min blivande dator kommer innehålla väldigt få komponenter. Chassit är byggt som ett ljudisolerat chassi men saknar ljudisoleringen, frontluckan gör ingen direkt nytta. 

 

11. Lian Li PC-B10B, pris: ca 1900kr

Lika stilrent som PC-A71B, dock är det ett midsize chassi


Samma basic layout som de andra midsize chassi:na från Lian Li dock är det ljudisolerat och två fläktar i fronten (en 120mm och en 140mm) och en fläkt bak (120mm)


Det blir ganska trångt i chassit, speciellt med tanke på att jag kommer ha ett passivt grafikkort och en ganska stort ljudkort ovanför nätagget

 

Detta är en storfavorit med enda nackdelen att det är ganska trångt midsize chassi, att det inte har hjul och att Lian Li:s alla hårddiskkabinett är inte särskilt bra vibrationsdämpande. Dock visar tester att hårddisk från WD inte genererar så mycket vibrationer. I värsta fall kan jag hänga upp hårddisken på samma sätt som jag har gjort i mitt Stacker-chassi.

 

12. Lian Li PC-B25SB, pris: ca 2000kr

Liknar i mångt och mycket PC-B10B. Det som skiljer är annorlunda front och topp, samt en del detaljer inne i chassit.

Det är något större än PC-B25B på höjden. Sedan finns en 140mm fläkt i toppen och en ljuddämpande huv på den bakre fläkten. I fronten sitter det två 120mm fläktar och en 120mm fläkt bak. I botten finns det ventilationsgaller men inget uttag för någon fläkt


Det är helt klart luftigare än PC-B10B


Jag gillar inte att ventilationsgallret i botten är av jalusityp och inte av bivaxstrukturstyp eller vanligt tunt galler. Annars är det en av storfavoriterna, kanske till och med den största favoriten.

 

13. Lian Li PC-V2120B, pris: ca 3850kr

Kungen bland Lian Li:s och chassi:nas Rolls-Royce. Detta chassi har allt, men kostar multum!


Den har allt man kan önska sig, dock är det 140mm fläktar i fronten och på hårddiskkabinettet, det finns också ett löstagbart hårddiskkabinett med en 120mm fläkt som sitter i 5¼-kabinettet precis som på MC Stacker. Moderkortsplattan är löstagbar med väldigt många skruvar. I toppen finns det plats för tre 120mm fläktar och levereras med luckor på. Hjul ingår dessutom. 


Enormt rymligt! Dock syns det att det bara sitter ljudisolering på panelerna. Bottenplattan och toppen plattan, samt moderkortsplattan som tar upp en väldigt stor del av det inre rummet är inte isolerade, dessutom blir det lättare resonans i aluminum än i stålplåt. 


Lian Li PC-V2120B har allt man kan önska sig och lite till. Dock kostar det mer än det dubbla jämfört med t.ex. Corsair Obsidian 700D vilket är ett jämförbart chassi. Detta ÄR storfavoriten!

 

14. Lian Li PC-X1000 Tyr, pris: ca 3000kr

Kolla ett kylskåp! PC-X1000 är väldigt högt och smalt, det har sin förklaring när man tittar på layouten:


Tre separata avdelningar för hårddiskar/optiska enheter, för moderkort med tillbehör och för nätaggregat och mer hårddiskar. Varje avdelning förutom den övre har insugsfläktar på 140mm och moderkortsavdelningen har en 120mm utsugfläkt, medan hårddiskavdelningen har en 140mm fläkt. Nätaggregatsavdelningen har ingen separat utsugsfläkt (förutom det som finns i nätaggregatet)


Det är inte fullt så rymligt som PC-V2120B och har ingen ljudisolering


Layouten är både innovativ och kan vara till stor nytta för en välutrustad dator. Kan kanske vara något för mig, men tillhör inte favoriterna.

 

15. NZXT H2, pris: ca 1000kr

Högt blandas med lågt. Stilrent och väldesignat, men ger ändå ett plastigt intryck


Principen är den samma som för alla midsize chassin, dock välplanerat. 120mm fläktar överallt och ljudisolerat. Dock har tester visat att öppningen för fläktarna i fronten är för liten. Det är en spalt längst ner på dörren som luften tas in, istället för på sidorna som de andra chassi:na som har dörr. Jag misstänker att det samma gäller för nätagget och fläktplatsen som finns i botten av chassit. Spalten som blir mellan underlaget och underredet verkar vara mycket smalt. Förutom att fläktarna "kvävs" och leder till att kylningen i den ganska instängda lådan inte blir speciellt stor så är det även så att luft som pressas genom trånga öppningar genererar mer ljud.


Trångt och varmt


Ser bra ut på pappret och tillvissdel även på bild, men dessvärre finns det en del designmissar och finishen är inte så hög (priset är å andra sidan inte heller högt). Var en favorit inledningsvis, men har efter närmare eftersökningar ramlat ur selektionen.


Velar och behövet är större än någonsin

kollade på Youtube igår kväll och hade ett 10-tal fönster öppna med väntande videosnuttar. Då börjar det bli segt som tusan, det visade sig att Opera använde mer än 800MB och jag hade 80MB kvar av min 2GB ram!! Jag behöver mer ramminne och då behöver 64-bits OS!!

Sedan var det om den tråkiga nyheten om Intel 320 eventuella bugg, men det verkar som det är ett fåtal som är drabbade. Men jag kollar ändå på Intel 510 och på Corsair Force GT som är lite dyrare men mycket snabbare, har inte bestämt mig än.

Sen kollade jag på fläktar. Jag hade ju valt en Scythe Slip Stream 800rpm, men hittade en på 500rpm, och nätagget och grafikkortet är fläktlöst och hårddisken verkar vara lika tyst som min första Maxtor då är det bara fläktarna som låter och om jag sätter in femhundravarvarna som processorfläkt och som chassifläktar då är behovet av ett ljudisolerat chassi minimal och då kan jag välja ett med mer ventilationsgaller som förbättrar luftflödet och dator blir svalare... Har inte hittat vilken än, men Corsairs chassis är jäkligt läckra!


Sk*t också:

http://www.sweclockers.com/nyhet/14220-firmwarebugg-drabbar-intel-320-serien-ssd-lagringsenheter-krymper-till-8-mb

Kan nog snart beställa...

...men jag vill suga på karamellen så länge som möjligt. Sedan jag installerade och började använda Opera har min dator blivit mer stabil... Men här finns skärmdumpar av potentiella kundvagnar:

Inet har det mesta till lägsta pris, samtidigt som det är ett seriöst företag



Dustin



Reference Audio


Funderar fortfarande över moderkortet och chassit. Grafikkortsfrågan har jag valt till nästan lika hög säkerhet som kopparen är ren i signalkabeln. Det är Asus GTS 450 Silent, dels för att det är ett Asus, dels för att det finns i lager och dels för att det är inte överklockat från fabrik som Sparkle är.


Nu börjar bilden klarna

Processor är helt bestämt: Intel Core i5 2500K

HDD och SSD är fastställda: WD Caviar Green 2TB och Intel 320 120GB

CPU-kylare blir: Thermalright MUX-120 (har luskat ut att socket 1156 och 1155 är kompatibla i fråga om kylarefästen)

Minnen: Corsair XMS3 PC10600 2x4GB (jag valde att gå ner i hastighet, dels för att man kör i orginalvolt och dels för jag inte kommer överklocka, prestandaskillnaden är försumbar)

Nu till det lite mer osäkra:

Chassi: Lian Li är ju chassinas Rolls-Royce och är tillverkade helt i aluminium. Jag vill ha en extremt tyst dator och därför funderar jag på ljudisolerade chassin vilka är:

1. Lian Li PC-B10B (midtower chassi med lucka framtill, ganska trångt inuti)

2. Lian Li PC-B25SB (midtower chassi utan lucka framtill, lite större än PC-B10B, inte lika stilren design)

3. Lian Li PC-V2120B (big tower med lucka, mycket stor inuti och hjul, klockren, typisk Lian Li, design, mycket dyr)

4. NZXT H2 (midtower, betydligt plastigare än Lian Li, små spalter för luftintag till fronten och undersidan till nätagget)

Nätaggregat: om jag ska köpa något (vilket det lutar åt nu) så blir det ett Seasonic X-460 (ev. ett Seasonic X-400)

Moderkort: Efter inte jättedjupa analyser av marknadsutbudet av moderkort för namngiven processor har jag kommit fram till följande: skillnaden mellan Pro samt Evo modellvarianten av Asus P8P67 jämfört med det ordinära Asus P8P67 är att Pro/Evo-modellen har Intels egna Lan-chipset som är bättre än Marvells motsvarighet. Främst genom att processorbelastningen är lägre med Intels chipset. Z68 jämfört med P67 är vissa mer eller mindre användbara funktioner så som LucidLogix Virtu och Intel Smart (det ena är att den inbygga grafikdelen i CPU:n kan användas tillsammans med grafikkortet och det andra är att man kan samköra SSD och HDD för att få både utrymme och snabbhet på samma gång). Bra funktioner men inte livsnödvändiga. Fördelen med Z68 är att de är nyare och därmed inte råkade ut för Intels mycket omfattande återkallande av chipset i början av året. Asus P8Z68-V (inte Pro) har även det Intels Lan-chipset, men prisskillnaden är nästan obefintlig. Så det jag riktar in mig på är:

1. Asus P8P67 Pro

2. Asus P8Z68-V Pro

Grafikkort: jag vill ha ett nVidia för jag vill verkligen behålla nView när det gäller dubbla skärmar. Jag spelar nästan aldrig och de spel jag spelar är knappast high fps-spel heller så jag kan köpa ett entry-kort som har passivkylning. Alternativen är:

1. Asus GeForce GT 440 OC Silent (det finns även ett GT 430 OC men isf kan jag köpa ett GT 520, OC betyder att det är överklockat direkt från fabriken vilket är inte så bra med tanke på värme utveckligen)

2. Asus GeForce GTS 450 Silent (har bortåt dubbel prestanda gentemot GT 440 men kostar bara ca 300 kr mer)

3. Asus GeForce GT 520 Silent (precis nytt, troligen mycket låg värmeutveckling, men sämre prestanda än mitt 8800 GTS G80)

4. Sparkle GeForce GTS 450 (samma som Asus kort men med dubbla DVI så jag slipper att köpa en kabel med HDMI-DVI vilket det kräv på de andra, men det finns bara ett på Inet kvar att köpa annars är det nog favoriten jämte Asus GTS 450)

Ljudkort: Asus Xonar Essence STX (inriktad på tvåvägs HiFi och är tydligen steget vassar än mitt Xonar D2)

Signalkabel: det fina med Xonar Essence STX är att det har RCA-kontakter så man kan använda RCA-signalkablar och då är valet två:

1. Chord Crimson Plus (provade en sådan när jag köpte mitt Xonar 2007 och blev väldigt förtjust i den lilla slemmiga tingesten)

2. Audioquest Sidewinder (använder Audioquest Mini-1 idag, men jag vill nog hellre ha en Chord)

3. eller nån av Supras signalkablar (är inte överförtjust i Supras kablar så den känns nästan uträknad)

den lilla slemmiga tingesten

Nätagg

Jag har funderat på ett nytt nätagg. Ett Seasonic X-460 som är helt passivt. Det har fått enastående kritik men kräver ett ganska välventilerat chassi. Om NZXT H2 är tillräcklig ventilerat är frågan, speciellt i avseende på det passiva grafikkortet som tydligen har låg idle-temp men sticker upp till närmare 100°C under belastning. Jag har ju faktiskt redan två nätagg och båda funkar, skulle vilja ha Corsair-agget i nya datorn dock, vilket innebär ganska besvärligt byte och risk för att den gamla datorn havererar.

Är det dags nu igen?

Medan HELA omvärlden går mot bärbara datorer, notpads och smartphones finns det en tapper skara nerdar som inte ger upp den stationära datorn. Jag är en av dem.

Datorn jag har idag byggde jag om för ett drygt halvår sen. Funkar förhållandevis väl: nya Windows-installationen (XP) har ett par buggar som inte den tidigare datorn hade. Dessutom kör jag med D-Links nätverk via eluttaget och det funkar ganska bra... inga 100MB/s med 50 iaf, vilket kan jämföras med 20 jag hade med trådlöst. Dock är det så med "nya" moderkortet att när jag startar står det 10MB/s enligt aktivitetshanteraren tills jag tar ut stickkontakten och sätter in den igen då går det upp till 100. Hade inte det problemet med gamla moderkortet. Och varje gång när jag ska stänga av datorn så låser sig musprogrammet till Logitechmusen och jag måste manuellt avsluta programmet eftersom Windows inte kan stänga av programmet och Windows avslutas inte förrän programmet har avslutats! *suck* Dessutom är den rejält slö när man ska starta och stänga av den. Det kanske är något som pågång att ge sig hårdvarumässigt som ger de här problemen.

Hursomhelst så känns det som det är dags att bygga nytt. Grafikkortet i min dator är minst fyra år gammalt, och de andra enheterna är inte så mycket yngre.

Jag tänkte hoppa över till Windows 7 64-bitars direkt. Windows XP kom ut hösten 2001, det är nästan 10 år gammalt! Tänkt vilken framgångsrik produkt det blev för Microsoft. Även Office 2010 tänkte jag hoppa till efter 8 år med Office 2003, vad jag har älskat det programmet! Men på jobbet har jag både Win 7 och Office 10 så det är väl dags. Även om jag inte riktigt gillar upplägget på Office 2007/2010 med de nya menyerna som värst av allt snor en massa plats som istället kunnats användas till fler rader med celler.

Nog med mjukvara nu till lite hårdare grejer istället. Det som redan är klart är:

Processor: Intel Core i5 2500K (2600K ger bara Hyper threading och 100 Mhz över 2500K för 800kr)
Ram: Corsair XMS3 PC12800 2x4GB
SSD: Intel 320 120GB (systemdisk, Intel har visat sig överlägsen konkurrenterna i pålitlighet och prestanda)
HDD: Western Digital (Kalles) Caviar Green WD20EARX 2TB (lagringsdisk, jag har länge hållit Samsung som den främsta hårdddisktillverkaren, men de vibrerar väldigt mycket. Western Digital Caviar Green är otroligt tysta och vibrerar mycket litet [så jag kan ha den i ordinarie hårddiskkabinett istället för hemgjorda gummivaggor] dock har jag läst på bla. prisjakt och newegg att de kraschar titt som tätt, doa osv. Å andra sidan står det så på Seagate och Samsung också, dock inte på Hitachi men de låter å andra sidan som mindre jetplan...)
Chassi: NZXT H2 (jag vill bygga dator samtidigt som jag har min gamla kvar för att inte leva limbo igen, dessutom har jag inte behovet av big tower, så midtower fungerar utmärkt)
Processorkylare: Prolimatech Megahalems med Scythe Slip Stream 800 rpm (Thermalright verkar vara på väg bort från svenska marknaden tyvärr, men Prolimatech verkar vara en värdig ersättare och den enda kylaren till socket 1155 som kommer utan fläkt)

Mer osäkert:

Grafikkort: PowerColor Radeon HD6850 SCS3 (A: jag gillar inte märket PowerColor, B: jag är van vid nVidias nView för hanteringen av flera skärmar, vet med andra ord inte hur ATI/AMD multiscreen fungerar. Valet beror på att det är passiv kylning på kortet och har fått bra kritik. Däremot spelar jag aldrig nu för tiden så jag kanske ska välja processorns interna grafikmodul.)
Optisk enhet: Samsung SH-222AB (helst skulle jag vilja ha till Asus men de säljs inte längre där jag vill köpa dem. Däremot är det frågan om jag inte skulle köpa en Blue-Ray-brännare. Då finns Asus BW-12B1LT. Assnygg och kan bränna 25GB åt gången, men svindyr [förhållandevis till DVD-bränndare] och priset kommer gå ner så småningom)
Moderkort: Asus P8P67 (jag har inte djupanalyserat marknadsutbudet ännu. Gigabyte har bränt mitt förtroende, MSI har jag aldrig haft ett gott öga till, ASRock samma sak trots att de har fått mycket god kritik för sina socket 1155-moderkort, Zotac är noname för mig, Intel-moderkorten har fått mycket dålig kritik, Sapphire är som PowerColor [= kinaskit] i mina ögon, kvar återstår Asus som en klart lysande stjärna. Moderkortsmarknadsanalyser får jag återkomma med.)
Ljudkort: Asus Xonar Essence STX (mitt nuvarande Asus Xonar D1 funkar klockrent [förutom när jag spelar vissa spel så blir drivrutinen knäpp och jag måste installera om ljudkortet mjukvarumässigt för att det ska låta bra], men det är 3,5-mm utgång på det och STX har 2xRCA-kontakter som öppnar upp för lite bättre signalkablar. Men behovet finns inte )
Signalkabel: Chord Crimson Plus (...)

Jag har även ett annat alternativ och det är att köpa endast en SSD (samma som ovan), Windows 7 64, Office 10 och 2x2GB PC2-6400 (eftersom 64-bitars windows behöver lite mer ram) och sätta in min nuvarande dator. Då kommer jag undan med ca 4300kr ist för 11000-14000kr...

RSS 2.0