Uppgradering av guldknappen

Sensommaren 2000 fyllde jag år och önskade mig en bänkdiskmaskin, och jag fick 2500kr för att köpa en sån. Men efter mycket mätande så insåg jag att jag inte fick plats med en på min diskbänk. Så istället köpte jag ett nytt grafikkort. Jag hade spanat länge på ett nVidia GeForce 256 DDR, som var en utgående modell och var svår att få tag i. Priset låg omkring 1500kr, men nu när jag fick pengar så köpte jag det dyraste och snabbaste grafikkortet på marknaden: nVidia GeForce 2 GTS. Visserligen kom nVidia GeForce 2 Ultra ut på hösten, men de hade inte kommit ut på den svenska marknaden. För 2500kr fick jag ett Asus V7700 GTS Pure..

image41
Asus V7700 GTS Pure. Jag tyckte det var komiskt med en fläkt på grafikkortet, men den kom att irritera mig mycket senare.

image42
Eftersom det var ett "Pure" så fattades video-out kontakten. Men jäklar vad snabbt det var!

Sedan bytte jag från Windows 98 till Windows 2000, vilket har nog varit mitt bästa beslut någonsin. Maken till ostabil system som 98 och maken till stabil system som 2000, har jag inte stött på under hela min tid som nerd! Vilket fall som helst, så efter att minnespriset låg så högt hösten 1999, så sjönk det kraftigt och under sensommaren 2001 låg det på en rekordlåg nivå. Jag och Jocke slog till på var sin 256MB PC133 för drygt 400kr i slutet av augusti. Jämför det med de 2500kr 128MB PC100 kostade 2 år tidigare. På den här tiden var det inte så viktigt med CAS-tider, orginal minnen eller kylning av minnet som det skulle senare bli.

image44
PC133 256MB

Vintern 2001/2002 introducerades ide cd-brännare, det betydde i praktiken att inget dyrt SCSI-kort behövdes och priserna sjönk även på cd-brännaren. Så jag köpte en LG cd-brännare från Onoff för 1300kr, detta för att "bränna över" filer från min överfulla 14GB:s hårddisk.

image46
LG ide cd-brännare. Funkade bra, men blev väldigt varm!

Inköpet av cd-brännaren var ganska onödigt eftersom jag 20 dagar senare köpte en ny hårddisk. Det är intressant vad förutfattade meningar om varumärken kan få för inverkan på inköp. Jag köpte en IBM, eftersom jag kände till IBM väl. Fujitsu och Western Digital hade jag ägt sen tidigare och det märkte inga fel eller nackdelar med dem. Seagate är världens största tillverkare av hårddiskar, men 1999 hörde jag av någon, eller läste på nätet att de var dåliga. Därför har jag sedan dess vägrar köpa Seagate! Min sambo har två Seagate hårddiskar som funkar väl, de blir inte så varma, men de piper något under drift. Maxtor hörde jag talas om under 1999, men tyckte ändå "usch..", sedan läste jag på nätet i januari 2002 att deras hårddiskar är alldeles utmärkat, framförallt var de extremt tysta. På något hårdvaru-forum på internet var det någon som skrev som hade precis köpte en Maxtor att han trodde den var sönder, den var för tyst! Jag köpte i alla fall en Maxtor Diamond D540X 60GB. Det bästa hårddisk köp jag har hittills gjort! Jämfört med IBM Deskstar 14GXP hade Maxtor:n lägre rotationshastighet (5400r/m mot IBM:s 7200r/m). Medan cachen var 4 gånger större (2048KB mot 512KB), och det gör nog mer skillnad, för jag märkte ingen försämring av prestanda när jag bytte. Den är helt otroligt tyst, det går inte att höra den när den arbetar, den vibrerar inte heller. Helt underbar!

image47
Underbar liten hårddisk, tänk om alla hårddiskar skulle kunna vara som den här! :D

I mellandagarna 2001 så gick ljudkortet sönder! Jag hade bytt ut cd-rom:en mot en begagnad cd-rom, eftersom Sony cd-rom:en funkade så dåligt. För det första tog det jättelång tid för den att varva upp, sen dog den och snurrade jättelångsamt... När jag bytte ut den så slutade min joystick att fungera, och jag kunde inte fatta varför. Jag testade allt, men så märkte jag att Windows tappade drivrutinen... av att jag bytte cd-rom:en! Tack så mycket Bill Gates! Jag försökte med allt, hämtade drivrutiner från nätet, använde Windows egna drivrutiner, men inget fungerade. Så jag köpte ett nytt ljudkort i mars 2002...

Soundblaster hade introducerat deras top-of-the-line-serie Audigy i augusti 2001, och nu slog jag till på ett sådan. Det kostade lite mer än 1000kr, men drivrutinerna funkade och ljudbilden var betydligt bättre. Mer massivt, klart och detaljerat...

image49
Creative SoundBlaster Audigy

Tillbaka till grafikkortet. Efter ett halvår började det tjuta hög om datorn, en fläkt hade gått sönder! Jag trodde att det var processorfläkten och köpte en ny fläkt direkt. Men det var inte den. En kompis var hemma hos mig och konstaterade att det var fläkten till grafikkortet. Han plockade bort fläkten och "öppnade" den. Tydligen hade den skurit sig på något sätt... Han rengjorde den och bytte ut smöroljan med olivolja (så min dator luktade gott efter det). Det höll ett tag, sen kom det tillbaka. Då tog han cykelolja istället, och då funkade den. Dessvärre blev jag tvungen att göra om processen själv en gång i halvåret.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0